Det finns också andra gravrösen t ex vid vid den numera nedbrunna Norsborgs Gård. Dessa är från yngre järnåldern (650-700 e Kr) och grävdes ut 1939. Man fann många fina föremål, t ex ett svärd med handtag av rent guld. Enligt kvädet från Eddan om Helge Hundingsbane (="han som dräpte Hunding") kan det mycket väl vara den store hövdingen Hunding och hans fyra söner som ligger begravda i högen, mördade av Helge. På vintrarna på 1970-talet brukade våra barn använda gravhögen som skidbacke.
Det är inte helt omöjligt att Norsborg fick sitt gamla namn Hundhammar efter hövdingen Hunding.
Det var också till Hundhammar som den modiga hustrun till Jon Jarl från Asknäs räddade sig efter att han själv blivit dräpt. Där samlade hon ihop en här som till sista man kämpade ner angriparna från Ryssland och Ingermanland år 1206. Själva slaget ägde rum vid Estbröte, strax utanför i Mälaren och finns relaterat i Erikskrönikan.
Håtunaleken inleddes här, på Hundhamra Kungsgård, som numera heter Norsborgs gård. Hertigarna Erik och Valdemar, söner till Magnus Ladulås, startade härifrån med en flotta av båtar en septemberdag 1306 (eller ridande till häst? - litteraturen är inte helt enig. Låt oss säga att de åkte båt större delen av vägen och red resten) när de skulle till Håtuna och ta sin bror Birger och hans familj som gisslan. Som bekant slutade det hela illa, folk på den tiden bar sig åt precis som nu... Birger blev sint, han var nog lite långavig av sig, hämnades med Nyköpings Gästabud 1317 och låste in bröderna, kastade nyckeln i ån, och lät dem svälta ihjäl. Därefter uppstod mera blodspillan - precis som i ett nutida gangsterkrig. Länk till Håtunaleken
Hallunda gård har anor från 1300-talet. Under 1500-talet tillhörde gården Gustav Vasa men återgick sedan till privat ägo med växlande ägare. Husen i samfälligheten Rödstenen är byggda på Hallunda Gårds åkermarker. Ägaren till Hallunda Gård har fortfarande jakträtten i området.
|